Koldioxidlagring i Värtahamnen

Utmärkt ATT man har en dialog om riskerna mellan Lidingö kommun, MSB, och Sthlm Exergi.

Tragiskt att Exergi får massiva skattestöd för en industri som inte har färdiga möjligheter att lagra den koldioxid man tänker försöka fånga in från Värmekraftverket i Värtan.

Det rör sig om 800.000 ton koldioxid per år. 1% av det är vad Sverige gör av med till att kolsyra öl, läsk, vatten och hemmakolsyramaskiner. Så koldioxiden MÅSTE lagras! Var?

Kanske skulle man ha löst lagringsfrågan INNAN man bygger anläggningen? Fast då hade man ju sluppit de ”miljönaiva” bidragen från skattebetalarna.

Sedan till riskerna med att placera enorma mellanlagringstankar med en dödlig gas så nära bebyggelsen. Både Gärdet och Lidingö västra delar är mycket utsatta, allt annat är enbart försök till dimridåer!

Lidingö behöver överklaga detta så långt det går, risk för livsfara för människor borde gå före alla miljöargument.

Glöm INTE att putlers fartyg lägger till bara meter i från dessa enorma koldioxidtankar. Fartyg med rysk personal som ligger i Frihamnen utanför möjligheter för försvarsmakten och polisen att kontrollera. Fartyg som enkelt kan föra iland sabotagepersonal till dessa tankar, ELLER backa in i Lidingöbron vid tilläggning.

Bra att kommunen reagerar på utsläppsriskerna, men hur var det med riskerna för brosabotage? Där har inget sagts, inget gjorts!

Northvolt fortsättning

När man väger ihop, arbetsmarknad, behov av batteriteknologi, tillverkning OCH säkerhetsintressen, blir slutsatsen:

Gör ett joint venture med t.ex. CATL där Sverige/EU har 51% av ägandet.

CATL är absolut intresserade av en jättefabrik i EU.

Northvolts konkurs

Så har då det otroligt klantigt skötta Lijon-batteriprojektet ”Northvolt” ansökt om konkurs.

Varför? Jo för att man inte haft kompetensen själva att driva varken uppbyggnad av maskinparken, eller produktionen av främst absolut nödvändiga grafitanoder. Man har förlitat sig på kinesiska leverantörer av maskiner, kinesiska tekniker för att sköta maskinerna och importerade kinesiska grafitanoder. Där vi ska var medvetna om att OM Peking vill, så styr deras politiker helt HUR bra detta ska fungera….

Vi har för övrigt världens kanske mest högkvalitativa grafit i fyndigheter i Sverige. Fyndigheter som Miljörörelsens aktivister effektivt hindrat användningen av.

Har tanken föresvävat någon om att det kinesiska styret, kanske INTE ville att Northvolt skulle lyckas? Utan bara göra investeringarna (på ca 100 miljarder eller mer), för att sedan kunna köpa upp konkursboet billigt och nu plötsligt på kort tid få produktionen att fungera bra.! Naiva svenskar som inte är vana att agera proaktivt, utan helst springer först när det redan brinner, om ens då….? Knappast.

Kina skulle däremot mer än gärna köpa en fabrik som i stort sett är färdig, till reapris. Dessutom skulle de då få produktionen INOM EU och slippa avgifter och evt sanktionshot vid ett tilltagande handelskrig.

Nu uppkommer frågan: Hur ställer sig Bryssel i så fall till ett Pekingkontrollerat ägande av en såpass strategisk produktion? Direkt eller via proxies? Hur ställer sig Sverige? Där Skellefteå kommun trycker på med ca 1 miljard i förlorade skatteintäkter per år OM fabriken INTE drivs vidare? Pengar som de tydligen delvis redan har budgeterat med….

Hemsidan med blogg flyttar till civilförsv.se

Då Civilförsvarsförbundets ”generalsekreterare” har förbjudit Lidingöcivilförsvarsförening, att driva en egen hemsida, flyttar den till en egen domän fr.o.m. 20 februari 2025.

Innehållet kommer att vara detsamma men kommer inte att ha någon koppling till Civilförsvarsförbundet.

Målet kommer att vara att driva opinion i civilförsvarsfrågor och vara ett forum för diskussioner och tips om vad man kan göra i olika kommuner och distrikt m.a.p. att hitta lokala riskområden och att hantera dem förebyggande och med beredskapsplaner.

Jag som driver bloggen är den samme som tidigare och är fortfarande styrelseledamot i Lidingöcivilförsvarsförening. Mina kunskaper och insikter kommer fortfarande från det arbetet, men bloggens åsikter är numera mina, inte nödvändigtvis backade av föreningen.

Regeringen slår näven i bordet!

Äntligen reagerar regeringen, i detta fall i form av Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin.

Han slår näven i bordet! Och är tydlig med att det får vara nog med ”att inget göra är bättre än risken att göra fel”.

Läs hans inlägg på Linked in. Heja Carl-Oskar!

Vi är öppna för samarbeten 7 dar i veckan, 52 veckor om året och har massor av ideér för att förbättra Civilförsvaret, vi vågar och vill göra något, men möts oftast av totalt ointresse, från dem som inte vågar, inte vill.

Sveriges flathet mot putler

Kablar saboteras och skärs av med ankare, miljöfarliga odugliga fartyg åker runt på Östersjön, putler smugglar olja ut genom Öresund.

Denna flathet börjar bli pinsam….

Mina är i gamla Sovjet har lärt mig EN sak om det ryska sättet att tänka. flathet och ständig kompromissvilja, ses enbart som en svaghet som ska utnyttjas, den möts ALDRIG med samrabets och kompromissvilja. Tyvärr.

Kabelsabotagen möts bäst genom att sabotera datakablar, elkablar till Kaliningrad i Suwałki-korridoren (från Kaliningrad över Polskt och Litauisk mark till Belarus OCH stänga väg och järnväg där. Det ÄR polsk/litauisk mark och INTE rysk, även om ett avtal finns att ryssland ska få använda den. Avtal med ryssland, vem bryr sig idag?

Miljöfarliga fartyg – oavsett flaggning – stoppas i Öresund och Stora Bält av svensk och dansk kustbevakning stödd av Natos flottstyrkor, där de måste godta och betala för en besiktning av fartyget OCH kunna visa heltäckande försäkringar, för att släppas igenom. Det här kommer att ge problem ett tag, tills skugg-rederierna fattat reglerna.

Oljetankers från ryska hamnar släpps inte ut, oavsett flaggning, samma sak där, det kommer att vara problem ett tag tills ryssarna lärt sig.

Men så kan väl inte göra…. Jodå! Turkiet har redan stängt Bosporen på samma sätt, utan att krig har utbrutit mellan ryssland och Turkiet. Bara flathet står emellan att Sverige gör samma sak i Öresund och Danmark i Stora Bält.

Så VARFÖR gör Sverige inget?

SAS-flight i blåsväder

Så har det hänt igen, illa genomtänkt riskhantering ger STORA helt onödiga kostnader, för ett redan illa drabbat SAS.

Nattens flyg med semesterfirare mellan Köpenhamn och Miami, råkade ut för kraftig turbulens över södra Grönland. Händer ibland.

Jag har själv råkat ut för samma sak över Canada, när piloten sa åt oss att spänna fast oss OCH hälla ut alla drinkar i mittgången! Sedna blev det bergochdalbana, flygplanet föll flera tusen meter innan det bromsade upp fallet i de kraftiga fallvindarna. Jag satt vid fönster och såg vingarna böjas uppåt 4-5 meter! Men de tål kanske tre ggr mer, så det var lugnt.

Så vad var speciellt med nattens flight?

Det var många semesterfirare, med barn, INTE vana resenärer, som visste hur man hanterar kraftig turbulens. De brydde sig inte om pilotens uppmaning att spänna fast sig straxt före turbulensen. De fattade inte vad som hände och att det var ok. Istället panik och ett j*a pipande och skrikande, med passagerare och lösa prylar som flög upp i taket på planet.

Piloten var inte tillräckligt erfaren och tränad för vad som hände. Istället för att ha tänkt igenom situationen innan belv det en ad hoc hantering som inte var bra.

Vad piloten BORDE ha gjort:

  • Tänkt igenom frågan INNAN
  • KRAFTFULLT ha beordrat passagerarna att sätta sig ner, spänna fast sig hårt, hälla ut drinkarna i mittgången, samla in allt löst som leksaker, mobiler, laptops, böcker etc och informerat om kommande kraftig turbulens, som man inte kan flyga runt eller över, men att flygplanet är konstruerat för att tåla mycket mer än så.
  • Fokuserat på att ta planet genom turbulensen – vilket också skedde
  • Överblickat situationen när turbulensen var avklarad och beslut behövde tas om åtgärder
  • Informerat passagerarna att turbulensen var över och att kabinpersonalen nu var tillgänglig för att lösa problem i kabinen.
  • Beslutat att landa i Gander på NewFounland, som bara var en halvtimme bort, för att kunna överblicka om reparation var nödvändig, eller om man kunde flyga vidare till Miami. Dels för att lugna hysteriska passagerare. Dels för att säkerställa OM något behöver repareras, något väldigt ovanligt i denna situation.
  • OM det INTE fanns skador som krävde reparationer, så kunde man flyga vidare till Miami.
  • OM det fanns skador som gjorde att man inte kunde flyga vidare med passagerare, boka om dem på andra flyg och bestämma OM man kunde flyga tillbaka utan passagerare till Köpenhamn för reparationer. Reparationer som inte i sig skulle vara billigare i Köpenhamn än i Miami, men som skulle ta MYCKET kortare tid, med de regler och brist på reparationsberedskap som finns i Miami.

Nu valde piloten att flyga tillbaka direkt till Köpenhamn i stälet – så några hotande skador kunde ju inte ha funnits – vilket ju som vi ser ger enorm badwill.

Vad lär vi oss av det här då? Jo att göra en kompetent riskanalys på i stort sett allt i vår värld. Det mesta kan vi ignorera därför att ett misslyckande kostar för lite för att planeras för. Men så är det några situationer som behöver tänkas igenom FÖRE:

  • Brand, både hemma, i trafiken, på jobbet, på hotellet.
  • Överfall vid rån, väldtäkt m.fl.
  • Bilolycka
  • Översvämningar
  • Akut sjukdom – hjärtstillestånd, hjärnblödning, olika anfall
  • Dödsfall i familjen eller i nyckelpositioner på företaget
  • Hotfulla situationer mot familjen och särskilt då barnen

Har DU gjort en riskanalys, med prioriteringar, riskminskande åtgärder och beredskapspalner? Eller hoppas du på att ”nån annan” gör det, eller att inget kommer att hända?

Riskanalys är inte svårt. Gör din NU!

Extra stämma 5 november!

Vi har en extrastämma i anledning av att vår valda revisor, oväntat avgått med omedelbar verkan. Stämman blir 5:e november 2024 kl. 19.00 i biblioteket i Lidingö Stadshus.

Kallelse har gått ut till medlemmar som betalt medlemsavgiften för 2024. Saknar ni er kallelse, hör av er till styrelsen@lidingo-civil.se så ordnar vi det.

Så ska det göras!

Bollnäs kommun visar hur man SKA använda VMA redan vid misstanke om att det kommunala dricksvattnet är förorenat. I natt fick man larm om inbrott i kommunens vattentorn. Redan idag på morgonen visste hela Sverige om det.

https://www.svd.se/a/rPm59R/boende-i-ovanaker-och-bollnas-manas-koka-vattnet

VMA:t gick ut via SMS till de i Bollnäs kommun och info gick via nyheter i TV4 och SvT och SvD.

Dessutom gick Bollnäs sjukhus upp i stabs/beredskapsläge!

Så ska det göras! Bra risksänkande åtgärder, med starka lås och larmskyltar. Bra beredskapsåtgärder. med larm, utryckning och kontroll. VMA-meddelande och sjukhuset i beredskapsläge.

Till skillnad från Lidingö kommuns saktfärdighet och ängslighet i somras då, där man enbart informerade på sin egen hemsida om e. coli föroreningar i dricksvattnet och det först efter flera dagar. Man VÄGRADE att använda VMA, med hänsvisning till att det var olagligt. Undrar om man tänker polisanmäla Bollnäs kommun?

Viktig info från MSB

MSB kom idag med en uppdatering av broschyren ”Om kriget kommer”, till ”Om krisen eller kriget kommer”.

Såg presentationen i SvT:s Nyhetsmorgon där Minister Bohlin intervjuvades. Tyvärr bemöttes han av en känslostorm från intervjuarna istf rationella frågor.

”Varför vill ni oroa medborgarna med denna info?”, ”Kommer kriget nu?”

Jag är ofta kritisk till MSB:s saktfärdighet och byråkrati, men applåderar denna broschyr, med massor med bra info och tips!

This image has an empty alt attribute; its file name is ScreenShot_20241009165437-713x1024.png

https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer

Ladda hem den, läs den och fundera över just DIN situation och vad DU kan/behöver göra!